Karin Elgquist Magnergård - Entreprenör och ledare

Bli kontaktadarrowIcon
INTERVJU 1 MARS 2019
__

Entreprenör och ledare

Att driva ett entreprenörsföretag inom ett större företag innebär både möjligheter och utmaningar. Här får du några tips på entreprenöriellt ledarskap från Karin Elgquist Magnergård, som på bara några år byggt upp B3 Financial Consulting till mer än 30 konsulter.

1.VAR BEREDD ATT INVESTERA NÅGOT SJÄLV
Om du vill utvecklas i att bli mer entreprenöriell måste du vara beredd att ta risker. Det gäller att ha kontroll över hur stor risken är. Risken blir självfallet mindre när du ingår i ett större sammanhang, får professionell stöttning och hjälp med administrationen.

2.TRO PÅ IDÉN
Om du inte tror på idén och inte är beredd att satsa tid eller pengar - varför skulle någon annan tro eller investera i den? När jag startade mitt första företag frågade pålästa vänner om jag verkligen hade gjort en SWOT-analys, det fanns ju redan etablerade bolag på marknaden. Det är givetvis viktigt att ha koll på sin marknad men det viktigaste är att du har en bra idé och tror på den. Även på mogna marknader finns det plats för uppstickare och utmanare. Ett exempel bland många är jeansmarknaden. Trots att Levis länge var ett ledande jeansmärke har det uppenbarligen funnits plats för andra varumärken.

3.BESTÄM TIDIGT HUR UTHÅLLIG DU SKA VARA
En bra idé kräver rätt tajming. Bestäm innan du startar vad dina mål ska vara. Åren går fort och har verksamheten inte lyft efter några år kommer det sannolikt inte göra det framöver heller. En idé blir lätt en passion, men ett sunt företag gör inom rimlig tid någon form av vinst.

4. REKRYTERA RÄTT
Se till att du anställer erfarna och bra personer med en stark egen motor. Du kommer inte ha tid eller energi att fokusera på fel saker de första åren. Undvik personer som tar energi från dig.

För dig som överväger att vara entreprenör, eller intraprenör inom en koncern, som t ex B3 Consulting Group, finns flera fördelar:

  • FINANSIELL TRYGGHET OCH KVALITETSSTÄMPEL
    När man är en del av en större koncern får man finansiella muskler och man kan erbjuda både sina kunder och anställda ett bättre utbud med ett starkt varumärke och en gemensam företagskultur.
  • SJÄLVSTÄNDIGHET INOM BOLAGET
    Du kan driva ditt bolag med frihet under ansvar. Koncernen kan komma med riktlinjer som ska följas men företaget behöver du driva själv. Det är sunt med krav och uppföljning, det tvingar fram både tävlingsinstinkter och viljan att genomföra planer och uppnå mål.
  • GEMENSAM ADMINISTRATION
    Du har möjlighet att utveckla, leda och driva verksamheten som du tror är mest gynnsamt, men viss administration och all ekonomihantering är gemensam. Det gör att du kan lägga mer tid på att utveckla företaget, ledning och försäljning.
Nyfiken på B3? Kontakta oss!