Ta med det bästa av nya arbetssätt in i framtiden

Bli kontaktadarrowIcon
NYHET 10 JUNI 2020
__

”Ta med det bästa av nya arbetssätt in i framtiden”

De senaste månaderna har Coronaviruset tvingat oss att ställa om totalt, arbeta på distans så mycket som möjligt och flytta vårt dagliga kontor till digitala mötesrum. Kreativiteten har på många håll varit stor och den digitala transformationen har sig fått en riktig skjuts. Hur kan vi nu säkra att vi tar med oss det bästa av nya arbetssätt in i framtiden?

Den 12 juni gästar Siri Wikander, People Growth Expert, oss på B3 och deltar i ett webbinarium på detta tema, men redan nu berättar hon mer i en intervju.

Vad kommer du prata om på webbinariet den 12 juni?
—Under de senaste månaderna har många fått anpassa sig till en helt ny situation. Vi har testat nya arbetssätt och lärt oss massor på vägen. Nu står sommarsemestrarna för dörren och senare väntar hösten. Det kan det vara bra att redan nu fundera och reflektera över vad vi vill ta med oss in i hösten och framtiden av de nya arbetssätten och detta kommer jag berätta mer om på webbinariet.

Hur upplever du överlag att omställningen till distansarbete har fungerat?
—Otroligt bra med tanke på förutsättningarna. De organisationer som redan tidigare var igång med digitala samarbetsverktyg som Teams, Zoom och Slack hade givetvis ett stort försprång, men många andra har lärt sig snabbt. Omställningen har också genomgått några olika faser. Först handlade det om att ställa om, hitta verktyg och börja jobba på nya sätt. I den andra fasen blev det viktigt att hålla motivation uppe i gruppen. Ledarna behövde flytta sig närmare sina teammedlemmar då det passar individer olika bra att jobba hemifrån och vissa behöver mer stöd. Den tredje vågen har vi börjat nosa på nu, men den framträder mer till hösten och handlar om att vi kommer att fortsätta jobba och lära digitalt, men vi behöver fundera över hur vi kan fördjupa och effektivisera sättet vi gör det.

Är det några branscher/typ av företag som har haft lättare att anpassa sig till den rådande situationen?
—Ja, tjänstemannaorganisationer har haft ett försprång och tid att ställa om. Organisationer med många kollektivarbetare har haft det kämpigare då de helt enkelt är mer operativa i sina arbetsuppgifter.

När någon föreslår ett digitalt möte, workshop, utbildning så kommer vi vara mer öppna för det. För vi har testat det och vet att det funkar.

__
SIRI WIKANDER, PEOPLE GROWTH EXPERT

Vilka är de största utmaningarna med det nya arbetssättet?
—Att vi jobbar mer i silos nu. Överlag hänger medarbetare nu mer med sitt eget team. Kaffemaskinssnacket har fallit bort. Det är också svårare att starta igång nya projekt när vi inte får träffas i grupp på samma sätt som tidigare.

Vilka fördelar finns med det nya arbetssättet?
—Det som förvånat många var nog hur effektivt det är att jobba så här på distans, att det sparar mycket tid. Många utvecklingsenheter rapporterar ökad produktion. Det sparar även miljö och kostnader när vi inte behöver transportera oss.

Vad har vi lärt oss som kommer blir det nya normala?
—Att vi allt oftare kommer tänka ”digitalt först”. När någon föreslår ett digitalt möte, workshop, utbildning så kommer vi vara mer öppna för det. För vi har testat det och vet att det funkar.

Välkommen till webbinarium den 12 juni, läs mer och anmäl dig här

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!