Sidhuvud b3 ikon
Sv / En/Pl

Intervju

Maria S i gymmiljö

Från sjuksköterska till digital pionjär

Maria Svenssons resa med Millennium

Extrainnehåll

I fem år har Maria Svensson arbetat med införandet av Millennium i Västra Götaland. Nu hägrar driftsättning och de sista krafttagen som kliniskt övergångsansvarig är intensiva – men Marias entusiasm är inte att ta miste på.

– Det är rätt coolt faktiskt hur vården blir överblickbar i Millennium. Skriver någon in något på ett ställe så triggar det funktioner i hela systemet. Vården blir överblickbar utan att vårdarbetet störs.

Redan i höst ska det börja fungera. Maria är en av de där personerna som har en förmåga att smitta omgivningen med sin positiva energi. Innan hon började arbeta med digitala utmaningar var hon sjuksköterska på infektionsklinik och den kopplingen har hon under många år upprätthållit genom att jobba extra på avdelning. Hon vet vad hon talar om när hon nu ser fram emot de möjligheter som systemet kommer att öppna.

– En ’enkel’ sak som att se om det finns en ledig säng för en patient, som ofta tar tid, blir så mycket lättare.

I Millennium slipper mottagningarna lägga tid på att ringa och kontrollera om det finns plats, är städat eller om den förra patienten gått hem. Koordineringsfunktionerna kopplar ihop klinisk vård, administration, lokalvård och transporter och alla ser samma information på sina skärmar.

Genom åren har Maria varit med och infört andra digitala system för att underlätta i vården.

– Men det vi får genom Millennium har jag aldrig sett förut! Jag har ju levt i den här floran av olika system rätt länge, men jag tycker att vissa saker liksom är lite roligare och lite coolare, ler hon.

I november väntar driftsättning av vårdinformationssystemet i regionens södra delar. Nu i upploppet fokuseras arbetet på hur övergången ska bli säker, vilka delar som bör migreras manuellt och hur bråttom det är att få över icke-akuta uppgifter.

– Det underlättar så mycket, inte minst för patienten som själv slipper vara den som för information vidare. Kanske patienten till och med kan behöva ta färre prover när alla kan se vilka som redan tagits.

Arbetet har varit digert genom åren och Maria har haft många medarbetare i sin stab. Största utmaningarna pågick framförallt under pandemin när människor inte bara arbetade hemifrån i Sverige, utan också från andra länder och tidszoner. Men tillsammans har de nu designat systemet efter svenska förhållanden. Energiska Maria har balanserat arbetet med sina två stora hobbyer, att odla och att lyfta tungt. 150 kilo i marklyft är personbästa. Och snart lyfter Millennium.

Dela intervjun

Twitter icon Facebook icon Linkedin icon

fakta

Namn: Maria Svensson
Yrke: Verksamhetskonsult
Utbildning: Sjuksköterska, infektionssjukvård. Universitetskurser i projektledning, juridik, engelska.
Fritidsintressen: Älskar tung styrketräning och att odla i trädgården.
Oväntat om mig/dold talang: ”Jag växte upp på bondgård så jag kan allt från att mjölka kor till att köra motorsåg. Det kanske inte alla konsulter kan…”

Kontakta oss