Sidhuvud b3 ikon
Sv / En/Pl

INTERVJU

Joanne

Sjuksköterskan som började programmera

Joanne Nori jobbade som sjuksköterska på akuten och trivdes mycket bra med både spänningen och dynamiken i yrket. Men under ett år som föräldraledig växte ett intresse för programmering fram. Intresset var så starkt att hon bestämde sig för att vidareutbilda sig och byta bana totalt, även om det kanske inte från början var ett helt självklart val.

”Jag kunde egentligen inte mycket alls om programmering och var inte heller särskilt teknisk. Men jag tyckte att det verkade spännande och började plugga kurser på nätet när min dotter sov. Det ena ledde till det andra och idag trivs jag mycket bra med yrket och rollen som konsult på B3 Innovation”, berättar Joanne Nori.

Berätta om din bakgrund

— Jag jobbade som sjuksköterska i åtta år men när jag fick barn och var föräldraledig 2014 blev jag nyfiken på att lära mig något nytt. Jag hade ingen teknisk bakgrund alls, men min man jobbade som programmerare och jag tyckte det verkade vara ett spännande yrke, att få skapa genom kod. Jag började först med att göra olika interaktiva kurser online i programmeringsspråket Python. Det gav mersmak och därefter gick jag en 2-årig utbildning i programmering. Jag blev klar 2017 och har sedan dess jobbat inom yrket.

Hur kom du i kontakt med B3?

— En tidigare kollega tipsade mig om B3, jag tog kontakt och gillade direkt vad jag möttes av. Jag började i februari 2020. Rollen som konsult är helt ny för mig och känns mycket spännande.

Vad är det bästa med att jobba på B3?

— Jag trivs jättebra, men längtar efter att få träffa mina kollegor. Jag hann börja på B3 Innovation precis innan pandemin fick oss alla att ställa om till att jobba hemma. Det har fungerat väldigt bra att jobba på distans och vi har bra sammanhållning med digitala träffar, men som ny längtar jag ändå efter att lära känna alla mer på riktigt. Jag uppskattar också mycket kulturen och värderingarna inom B3 och att det bedrivs ett aktivt arbete för att locka fler kvinnor till bolaget och branschen, bland annat genom initiativet B3 Include.

Vad gör du idag?

— Jag har ett uppdrag för Tele2 där jag jobbar i ett team som utvecklar Tele2s kundtjänstapplikation. Vi jobbar med mobb-programmering vilket innebär att vi i ett team programmerar och löser problem tillsammans, samtidigt och vid samma dator. Det är väldigt spännande och interaktivt. Nu vid distansarbete har vi löst det så att vi jobbar via Teams med skärmdelning och det funkar smidigt även om det blivit ett helt nytt sätt att jobba, vi delar koden med varandra så att alla ser.

Finns det likheter mellan ditt tidigare jobb som sjuksköterska och din nuvarande roll?

— Inte många, jag skulle snarare säga att det är två helt olika världar. Det som förenar är bemötande och kommunikation med andra människor vilket är viktigt som både sjuksköterska och konsult. Arbetsmiljöerna är dock helt skilda. För mig känns det verkligen lyxigt att kunna styra min tid på ett annat sätt, att äta lunch i lugn och ro och inte alltid vara på språng. Jag trivdes väldigt bra som sjuksköterska och har också ställt mig till förfogande att jobba extra nu under pandemin. Men jag brinner för programmering och är verkligen nöjd med mitt nya yrke och rollen på B3.

Har du något tips att ge till den som funderar på att byta bana?

— Våga satsa! Det är lätt att tvivla och tänka tankar att man inte kan tillräckligt, är för gammal för att börja om med mera, men om du hittat något som du verkligen vill göra så är det bara att köra på.

Har du något drömprojekt för framtiden?

— Jag tycker det vore mycket spännande att förena teknik och sjukvård på något sätt. Att genom programmering utveckla lösningar som förenklar eller förbättrar för de som jobbar inom vården. Där kan jag se många möjligheter som vore intressant att utforska.

Vad har du för fritidsintressen?

— Jag gillar att träna akrobatik och dansa bachata samt ridning och löpning.

 

Dela intervjun

Twitter icon Facebook icon Linkedin icon

Kontakta oss