Sidhuvud b3 ikon
Sv / En/Pl

INTERVJU

Ramez

Rymdforskaren som bytte bana

Ramez Ghareeb har alltid varit fascinerad av rymden. Supernovor, svarta hål och frågan om det finns liv på andra planeter är ämnen som engagerar honom mycket. Han började sin karriär som astrofysiker, men livet som forskare var inte så roligt som han som hade trott. Han bestämde sig för att byta bana till Data Science och specialiserar sig nu inom RPA-utveckling för att automatisera verksamhetsprocesser. Och han stormtrivs på B3.

Berätta om din bakgrund?

— Jag har alltid varit intresserad av rymden och nyfiken på om det finns liv på andra planeter, därför valde jag att vidareutbilda mig inom ämnet och tog en mastersexamen inom astronomi och astrofysik vid Stockholms universitet. Men att sen fortsätta som forskare var inte alls som jag hade tänkt mig. Det var för mycket teori och för lite praktik. Jag bestämde mig för att byta spår och min breda kunskap inom matematik och statistik tog mig till IT-branschen. Genom kontakter fick jag höra talas om B3 och ett nystartat program för juniora konsulter, B3 Rising Stars. Jag ansökte och blev antagen – en riktig lyckoträff.

Det bästa med B3 är helt klart kulturen. Det är ett prestigelöst klimat med mycket bra ledarskap och utan hierarkier. Här bryr man sig om medarbetarna – på riktigt!

RAMEZ GHAREEB

Vad uppskattade du mest med B3 Rising Stars?

— Rising Stars har gett mig en otroligt bra inblick inom IT-branschen och bred kunskap inom olika områden, allt från agil projektledning och effektiv kommunikation till AI och Cloud. Jag har breddat mitt nätverk och fått många nya erfarenheter. Jag känner mig oerhört privilegierad att jag fick gå utbildningen.

Vad gör du idag?

— Jag har parallellt med Rising Stars deltagit i olika projekt som agil coach, scrum master och inom data science och analytics. Nu är jag färdig med programmet och håller på att specialisera mig inom RPA-utveckling för att automatisera verksamhetsprocesser. Det är ett mycket spännande område som efterfrågas allt mer. Med hjälp av AI och maskininlärning kan man hitta och automatisera procecsser snabbare och mera effektivt.

Finns det likheter mellan rollerna astrofysiker och Data Scientist?

— Ja det finns faktiskt en hel del likheter. Som astrofysiker gör du många beräkningar och modeller, du jobbar med research och analys och det är även en hel del programmering. Så jag har stor nytta av mina tidigare kunskaper, även om jag i mitt jobb idag inte undersöker liv på andra planeter.

Vad är bästa med att jobba på B3?

— Helt klart kulturen! Det är ett prestigelöst klimat utan hierarkier och jag som junior kan kontakta seniora kollegor utan att det är något konstigt. Ledarskapet är mycket bra och sammanhållningen inom B3 Automate är fantastisk. Här bryr man sig om medarbetarna – på riktigt!

Har du något drömprojekt?

— Jag skulle gärna jobba med något projekt som är miljörelaterat. Att använda metoder som AI, RPA eller Machine Learning för att hjälpa företag att utveckla lösningar inom miljö vore oerhört givande. Det finns så enormt många möjligheter med tekniken idag och det vore spännande att få utveckla lösningar som främjar hållbarhet.

Vad har du för intressen?

— Jag gillar musik och dans, jobbar som DJ ibland och undervisar också i latinsk dans. Så snart som coronapandemin har lugnat sig hoppas jag få tillfälle att lära mina kollegor att dansa salsa. Jag planerar nu för en danskurs där vi kan dansa tillsammans. B3 har ett stort fokus på wellness och att medarbetarna ska må bra och då känns salsa som en bra grej. Jag blir alltid glad av att dansa till bra musik och vill nu inspirera mina kollegor.

 

Dela intervjun

Twitter icon Facebook icon Linkedin icon

Kontakta oss