Sidhuvud b3 ikon
Sv / En/Pl

Intervju

AI-forskaren som blev konsult på B3

Börja i liten skala och bygg ut komplexiteten successivt. Det rekommenderar B3s expert Victor Hernandez som hjälper kunder att utveckla nya möjligheter med AI och Machine Learning.

"Möjligheterna är enorma och utvecklingen går fort, men många företag står fortfarande och stampar och vet inte riktigt hur de ska komma igång med de nya teknikerna. Mitt tips är därför att börja med ett avgränsat område och utvärdera innan du tar nästa steg. Då blir det lättare att komma igång och se effekt", berättar Victor Hernandez.

Vad innebär AI och Machine Learning?

— Enkelt sammanfattat skulle jag säga att AI, Artificiell Intelligens, och Machine Learning, handlar om att göra det bästa av sin data för att därigenom kunna effektivisera verksamheten. Machine Learning är ett område inom AI som konkret innebär att lära datorer tolka och ta lärdom från data för att sedan förutse ett mönster. Programmeringen av datorerna sker med hjälp av algoritmer. Det finns en enorm potential i algoritmerna och utvecklingen går fort, vilket jag tycker är oerhört spännande. Några områden inom Marchine Learning där utvecklingen gått fram i högt tempo på sistone är exempelvis ansiktsdetektering, språkförståelse, tolkning av bilder och prognostisering.

Vilka användningsområden finns det för Machine Learning?

— Det finns många områden som kan effektiviseras, både för traditionella företag och nyare start ups. Machine Learning gör det exempelvis möjligt att snabbt ta fram bra prognoser för logistikföretag eller för handel- och tjänsteföretag att anpassa erbjudanden efter kundernas beteenden. Men användningsområdena sträcker sig långt utanför näringslivets gränser. AI och Machine Learning kan också användas inom vården med gott resultat för att exempelvis läsa av provsvar eller tolka röntgenbilder.

Jag brinner för att hjälpa kunderna komma igång med AI och Machine Learning och hoppas kunna skapa många nya möjligheter framöver.

VICTOR HERNANDEZ

Hur kommer man igång?

— Jag brukar alltid rekommendera att man ska börja med ett avgränsat område och därefter bygga ut komplexiteten steg för steg. Det krävs också en del tålamod med att testa, utvärdera och dra slutsatser. Sen är det naturligtvis ett arbete rent tekniskt med att komma igång. Det finns en klar fördel av att ha open source-lösningar eftersom vi då kan hitta inspiration, utbyta idéer och samarbeta inom den gemenskapen. Jag arbetar i programspråket Python och utvecklar där algoritmerna, men idag kan du utveckla Machine Learning och AI på nästan alla programmeringsspråk. Du behöver inte ha en doktorsexamen eller vara matteexpert.

Vad har du för bakgrund?

— Jag har en en doktorsexamen inom Robotics och Machine Learning vid Örebro universitet. Men efter många år som forskare inom universitetsvärlden var jag nyfiken på att kliva över till näringslivet och tillämpa teorierna mer praktiskt inom företag. Jag började på B3 i början av 2019.

Vad är det bästa med att jobba på B3?

— Det är helt klart alla medarbetarna. Vi har en god sammanhållning på B3 och även ledarskapet är mycket bra. Det finns också ett stort intresse för mig och min bakgrund, vilket naturligtvis känns mycket roligt. Jag brinner för att hjälpa kunderna komma igång med AI och Machine Learning och hoppas kunna skapa många nya möjligheter framöver.

 

Dela intervjun

Twitter icon Facebook icon Linkedin icon

Kontakta oss