Smarta molnbaserade tjänster ger trafikinformation i realtid

Bli kontaktadarrowIcon
NYHET
__

Smarta molnbaserade tjänster ger trafikinformation i realtid

Ute i SL-trafiken och undrar exakt när bussen kommer? Snart är det möjligt att få svar i realtid.

Björn Ehlert på B3 Business Transformation har ett uppdrag som Produktägare hos Trafikförvaltningen i Stockholm och berättar här mer om projektet.

Björn och teamet jobbar med något de kallar “möjliggörare”. Det innebär smarta, molnbaserade trafikinformationstjänster som tack vare breda standarder och API:er ska kunna användas av ett stort antal aktörer. Till exempel positioner (var är bussen?), prognoser (när kommer bussen?) och störningsinformation.

— Visst har det funnits en del speciallösningar förut. Men då har de bara fungerat i vissa områden och inte över hela SL-nätet, säger Björn Ehlert. Sen har de inte alltid varit tillräckligt mycket i realtid. Det är det vi ska lösa nu.

Är det något särskilt som du har bidragit med i projektet?
— Som konsult är det alltid kul att kunna bidra med en opartisk blick och erfarenheter från tidigare uppdrag, fortsätter Björn. I det här fallet har jag kunnat skapa en trygghet i organisationen att jobba agilt, med ett litet team som först testar i mindre skala för att få ut värde på kort tid.

Vad är mest spännande med projektet?
— Det som gör det här uppdraget så spännande, är att det finns ett stort intresse från många håll. Externt i form av öppen data, och  för Trafikförvaltningen ger våra leveranser nya möjligheter att ge information direkt till resenärerna. Dessutom skapas förutsättningar för att utveckla nya funktioner i app och webb, och inte minst att kunna göra en helt ny typ av analyser på det som händer i trafiknätet. 

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!