Intervju Mikael Gerlach

Bli kontaktadarrowIcon
INTERVJU
__

Systemutvecklaren som tar SM guld i sprint

Systemutvecklare, författare och elitsatsande idrottare. Mikael Gerlach, konsult på B3 Consulting Group i Sundsvall, har många titlar att skriva på sitt visitkort och det är lätt att tro att dygnet har några extra timmar för Mikael, som under 2019 både tagit guld i veteran SM i sprint och givit ut en novellsamling. Dessutom är han småbarnsförälder.

Själv säger Mikael att det är nyfikenheten som driver honom, samt en ständig lust att få skapa nya saker. Men utan frihetsgraden i jobbet hade det aldrig varit möjligt.

Som konsult på B3 har jag stora möjligheter att påverka min egen arbetssituation. B3 betonar balans i livet och satsar mycket på wellness, något som jag uppskattar enormt. Dessutom har jag väldigt roligt tillsammans med mina kollegor.

__
MIKAEL GERLACH, SYSTEMUTVECKLARE PÅ B3 CONSULTING GROUP I SUNDSVALL

Berätta om vad du gör i ditt jobb?
– Jag är systemutvecklare med inriktning på Microsofts C-sharp (C#) och ramverket .net. Jag kom till B3 i maj 2017 och jobbar idag i ett projekt på Biometria där jag trivs mycket bra.

Vad är det roligaste med att vara utvecklare?
– Jag brinner för att få skapa något nytt från grunden och se det växa fram. Ett bra scenario för mig är när kunden har en vision eller idé och jag får vara med och ta fram en lösning, att med teknik och utveckling kunna lösa olika problem, det sporrar mig.

Vad är det bästa med att jobba på B3?
– Helt klart friheten! På B3 har du stort eget ansvar och möjlighet att påverka din arbetssituation. B3 har också fokus på att medarbetarna ska ha balans i livet och jag uppskattar enormt att jag i stor grad kan styra mina arbetstider och därmed hinna med både träning och familj, utöver arbetet.

Hur är kulturen på B3?
– Väldigt bra skulle jag säga. Som den idrottsman jag är uppskattar jag givetvis särskilt B3s wellness-satsning med olika träningsaktiviteter. Det händer mycket och vi gör många roliga saker tillsammans. Och återigen, det är en bra balans mellan jobb och fritid.

Utöver att jobba på B3 är du även elitsatsande friidrottare, berätta om det?
– Jag tävlar i sprintlöpning och har varit med på SM både inomhus och utomhus. Från och med förra året tävlar jag i veteranklassen M35. Under 2019 vann jag 60m, 100m, 200m och 400m meter på SM och kom 4a på Veteran-EM på 200m. Träning är en viktig del i mitt liv, även om jag kanske tränar mindre än folk i regel tror. Sprintlöpning handlar mer om finess och kvalitet än bara kvantitet.

Du är dessutom författare, hur väcktes den idén?
– Jag har alltid tyckt om att skriva och har en livlig fantasi, så för ca fem år sedan började jag skriva noveller. Jag skrev när kreativiteten kom och tiden fanns till. Ungefär i samma veva som jag blev föräldraledig hade jag knåpat ihop nio noveller och hade en bok på 150 sidor. Efter en del arbete med redigering, uppsöka förlag och hela den processen är min bok nu utgiven med ISBN-nummer och finns att köpa på dom flesta bokhandlarna, bland annat på Adlibris, CDON och Bokus. Jag har även gjort en hemsida till boken, kika gärna in på http://universumsvalnader.se.

Vad handlar din bok om?
– Det är en novellsamling i genren Science Fiction. Boken består av nio kortare historier som tar med läsaren på resor till nya planeter, möten med AI m.m. Det är en blandning av vetenskap influerat av teknik och sen kryddat med mina egna fantasier.

Hur får du tiden att räcka till alla dina spännande projekt?
– Frihetsgraden i jobbet gör att jag lyckas pussla ihop tillvaron även om det krävs mycket planering. Jag kan ta en extra lång lunch för att träna eller gå tidigt för att hämta barn på förskolan om det behövs eftersom jag kan styra mina egna arbetstider. Sen får vi också hjälp av min snälla svärmor som ställer upp med barnpassning ibland.

Har du något drömprojekt eller något du är intresserad av och vill fördjupa dig inom framöver?
– Jag vill gärna skriva en till bok och är nyfiken på att ge ut en ljudbok. Jag har dock inga planer på att bli författare på heltid, det är mest en hobby för mig och ett sätt att få utlopp för den bubblande kreativiteten. Möjligheten till självutgivning av böcker passar mig perfekt då jag gör sakerna i min takt och på det sätt jag vill. Även om det kan låta underligt är böckerna i grunden för min egen skull, även om jag verkligen hoppas att de kan inspirera eller trollbinda någon läsare. Så yrkesmässigt är min plan att fortsätta som systemutvecklare. Jag brinner för konsultrollen som ger både frihet och möjlighet att testa på olika roller samt att få vara med och skapa, helst från grunden. Men viktigast för mig är ändå den sociala samvaron. Mina kollegor på B3 är mycket kompetenta och trevliga och vi har kul tillsammans. Och har jag kul på jobbet, då mår jag bra.

Nyfiken på att samarbeta med B3? Kontakta oss!