B3 hjälper Skogsstyrelsen att kartlägga skador på skogen genom AI

Bli kontaktadarrowIcon
NYHET 11 DEC 2019
__

B3 hjälper Skogsstyrelsen att kartlägga skador på skogen genom AI

Skogsstyrelsen medverkar som första organisation i Sverige i Microsofts program ”AI for Earth” för att identifiera skadade lärkträd med hjälp av artificiell intelligens. B3 hjälper Skogsstyrelsen att realisera projektet genom att skapa en modell som snabbt kan läsa av drönarbilder och detektera skadade träd.

— Det är verkligen ett spännande och givande projekt att få hjälpa Skogsstyrelsen och i förlängningen landets skogsägare att på ett enkelt och effektivt sätt kartlägga skadade träd och planera för åtgärder. Ny teknik kan användas så brett idag och det känns extra värdefullt när vi bygger lösningar för att bättre ta hand om naturens resurser, säger Birger Arvidsson, Senior Affärsutvecklare Azure, AI och Business Intelligence på B3.

Microsofts program AI för Earth syftar till att stötta projekt som använder ny teknik för att utveckla lösningar som på bästa sätt tar hand om jordens resurser. B3 medverkar i det första projektet i Sverige genom att bygga en modell som med hjälp av algoritmer snabbt och effektivt analyserar tusentals drönarbilder på lärkträd och klassificerar dem som friska alternativt skadade av lärksäcksmal, en liten fjäril som orsakar allvarliga skador på lärkträd varje år. Lösningen är byggd på Microsoft Azures plattform och målsättningen är att den i förlängningen ska kunna användas för att även upptäcka andra slags skogsskador.

De största skadorna av lärksäckmal finns för närvarande i sydöstra Västergötland. Skogsstyrelsen har tagit fram omkring 1 600 drönarbilder över detta område som används för att göra över 40 000 märkningar på trädnivå som ska lära modellen att identifiera alla lärkträd och klassificera dem som friska eller skadade.

För mer information, kontakta gärna Birger Arvidsson, birger.arvidsson@b3.se

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!