10 år med B3 för Helena Lagman

Bli kontaktadarrowIcon
INTERVJU
__

10 år med B3 för Helena Lagman

Humor, modig, ärlig och rättvis. När kollegorna på B3 Innovation beskriver VD Helena Lagmans bästa egenskaper är det uppenbart att hon har lyckats skapa ett riktigt härligt klimat där medarbetarna trivs och har roligt på jobbet. I år firar Helena tio år på B3. Och på frågan om vad hon själv tycker är det bästa med att jobba på B3 följer svaret samma mönster.

”Det bästa med B3 är helt klart energin och den glädje som finns. Vi har högt i tak och en arbetsmiljö präglad av entreprenörskap och frihet. Och det finns oerhört mycket kompetens inom bolaget. Det skapar enorma möjligheter”, säger Helena Lagman.

Berätta om din bakgrund och din resa inom B3?
— Jag är i grunden systemutvecklare, studerade vid Stockholms universitet och tog examen 1990. Därefter har jag jobbat inom olika roller och bolag, bland annat på Oracle innan jag tillsammans med några kollegor tog klivet och startade det egna bolaget Colosseum. Vår verksamhet var inriktad mot systemutveckling på Oracles plattform. 2010 blev bolaget uppköpt av B3 och kom att bli B3s första förvärv. Jag blev då affärsområdeschef inom Oracleplattformen och hade därefter ytterligare några roller inom B3 innan jag 2016 fick förtroendet att bli VD för B3 Innovation, ett specialistbolag med fokus på systemutveckling inom Java- och Javascriptplattformarna. Där är jag fortfarande idag, och jag stormtrivs.

Hur har B3 utvecklats under dessa 10 år?
— B3 har utvecklats enormt mycket. När vi på Colosseum kom till B3 2010 blev vi totalt 80 medarbetare, idag är vi 700. Verksamheten har växt med bland annat nya specialistroller, affärsområden och dotterbolag. Därtill har B3 också blivit börsnoterade. Men även om bolaget har utvecklats otroligt mycket med allt vad det innebär att bli en koncern, tycker jag ändå att kärnan och grunden i B3 fortfarande finns kvar med små entreprenördrivna bolag, starka kompetensområden, och ett klimat präglat av energi och glädje.

Hur har du själv utvecklats under dessa 10 år
— På samma sätt som B3 har växt massor så känner jag också själv att jag lärt mig väldigt mycket och utvecklats som ledare. Jag har blivit tryggare i min roll och kan idag satsa ännu mer på att få mina medarbetare att växa. I mitt ledarskap har jag gått från att vara detaljstyrande och kontrollerande, till att skapa delaktighet, och en plattform för öppenhet och dialog. Jag har även insett vikten av humor och att ha roligt i ledarskapet. Jag uppskattar också alla möjligheter som vi gemensamt har inom koncernen att göra bra saker tillsammans.

Hur är det att vara VD för B3 Innovation?
— Det är verkligen fantastiskt roligt! Vi är ett härligt gäng med 32 underbara medarbetare som tillsammans besitter oerhört mycket kompetens. Jag är väldigt stolt över allt som medarbetarna åstadkommer och jag växer lite extra när de lovordas av kunderna. En viktig del av vår framgång ser jag är att vi skapat ett tillåtande klimat. Vi tar oss tid till att regelbundet samlas, gemensamt diskutera hur vi vill ha det på jobbet, och vi jobbar hela tiden med att utveckla kulturen.

Vilket är dina bästa tips för att bygga ett bra företagsklimat?
— Säg ja! Våga testa nya saker, lös utmaningar på olika sätt och gilla olikheter. Rekrytera inte bara personer som är lika dig själv, då blir det ingen dynamik i teamet. Lär känna dina medarbetare på riktigt, var empatisk och se till hela människan, inte bara jobbet och debiterade timmar. Medarbetarna är vår allra viktigaste tillgång. Och sist men inte minst, förstå din egen roll i sammanhanget. Mitt jobb som VD är lika mycket värt som alla andras, varken mer eller mindre. Det är vi tillsammans som bygger bolaget.

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!