Intervju med Xing Liu

Bli kontaktadarrowIcon
INTERVJU
__

Ekonomidoktorn som blev utvecklare

“Min dröm är att kunna bygga en produkt som hjälper våra kunder att använda sin data på absolut bästa sätt”. Det säger Xing Liu, systemutvecklare med inriktning mot AI på B3. Träffa Xing i en intervju.

Vad arbetar du med på B3?
— Jag jobbar som systemutvecklare med inriktning mot AI i Data science-teamet på B3 Commit. Jag har en varierad roll, eftersom att jag har har en ganska bred bakgrund inom finans, statistik och systemutveckling. På B3 får jag möjlighet att använda mig av alla mina kompetenser beroende på vilket projekt jag arbetar med, men mest deltar jag i olika i AI-projekt.

Vilka är dina främsta styrkor i din roll?
— Jag gillar verkligen att lära mig nya saker och jag lär mig snabbt.

Vad inspireras du av?
— Insikter från data är så spännande och inspirerar mig mycket! Min dröm är att kunna bygga en produkt som hjälper våra kunder att använda sin data på absolut bästa sätt. Jag gillar också att arbeta i team och att lösa problem tillsammans med andra, att diskutera idéer fram och tillbaka och hitta en gemensam väg.

Vad är det bästa med att arbeta inom IT-branschen?
— Det är en bransch som kräver att du måste lära dig nytt och röra dig framåt. Det är också fantastiskt att arbeta med så många dedikerade personer och vara del av communitykänslan som finns. Som person gillar jag att lösa problem och att jag får göra det även på mitt jobb är väldigt inspirerande. I vårt jobb finns det alltid många olika vägar att välja för att lösa ett och samma problem. Det ställer förstås höga krav på stor kompetens och erfarenhet, men det är också en drivkraft för mig, att alltid vilja fortsätta att lära mig mer och mer.

Vad är det bästa med att jobba på B3?
— Det bästa med att arbeta på B3 är att det finns så stora utvecklingsmöjligheter. B3 uppmuntrar utveckling och det uppskattar jag verkligen. Stämningen och kulturen som finns inom företaget är också viktig för mig. B3s upplägg med flera mindre företag inom ett bolag är bra, det gör att det känns väldigt familjärt även om vi alla tillhör en stor koncern. Jag känner mig som en del av familjen.

Hur kommer det sig att du utbildade dig till systemutvecklare?
— När jag doktorerade och gjorde min avhandling arbetade jag med att hantera och analysera en stor mängd data med olika programmeringsspråk. Jag tyckte om sättet att tänka och arbeta och ju mer jag lärde mig om programmering, desto större blev mitt intresse för att faktiskt utbilda mig till systemutvecklare. Min examen i systemutveckling, kombinerad med tidigare erfarenhet inom statistik och dataanalys, utgjorde sedan en bra grund för att arbeta med machine learning och AI.

Majoriteten av de som arbetar inom IT-branschen är fortfarande män, hur tänker du kring det?
— Ja, det är många fler män och det var samma när jag pluggade, så på något sätt är jag van. Men när jag träffar andra kvinnor i projekt så blir jag glad. Egentligen vet jag inte varför, men det måste nog vara att jag känner igen mig själv och känner någon form av samhörighet. Samtidigt har det blivit bättre om vi jämför med tidigare. Fler kvinnor söker sig till tekniska utbildningar nu. Många arbetsgivare tänker idag också mer medvetet när de rekryterar och hur de kan nå fler kvinnor. Så förändringarna som pågår kommer från olika håll och det kommer att ge resultat för framtiden.

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!