Intervju med Siv Selva

Bli kontaktadarrowIcon
INTERVJU
__

VDn som springer snabbt framåt för att locka med sig medarbetarna till målet

“Det är mindre “du kan inte göra detta för att du är kvinna” idag, så jag tror att kommande generationer har bättre förutsättningar för jämställdhet jämfört med oss”.

Berätta om vad du gör i din roll på B3?
— Jag är VD för B3s specialistbolag B3 Effekt och min roll består i huvudsak av att stötta och utveckla medarbetarna och driva försäljning. Hur jag än vrider och vänder på det är det dessa två stora områden jag arbetar med, medarbetarlycka och sälj. Vi behöver välmående och nöjda konsulter för att nå våra kunder. Börjar man med konsultvården, kommer siffrorna därefter.

Vilka är dina främsta styrkor som VD?
— Jag har “People Skills”, men inte i den traditionella meningen som i att man är bra på att ta människor. Min styrka ligger i att jag är bra på att förflytta människor. Jag springer snabbt framåt, målar upp målet och lockar sedan med mig alla dit.

Vad inspirerar dig?
— Kunskap inspirerar mig. Jag kan grotta ner mig i praktiskt taget vad som helst. Jag har exempelvis just fått Skolverket inom mitt kundansvar, så igår grottade jag ner mig i det. Så länge jag kan se ett syfte med kunskapen intresserar den mig. Ny kunskap skapar inspiration och nya tankar som skapar innovation och nya affärer. Människor i kombination med kunskap och lärdom inspirerar mig också, när det finns något jag kan få ta del av och lära mig.

När har du som allra roligast på jobbet?
— Jag vill alltid utmana på ett eller annat sätt. Roligast är ju när jag får vara mig själv. Jag är inte en person som alltid följer ledet, vilket ofta betyder att jag inte alltid håller mig till de regler som finns. Jag älskar sälj. Tidigare var det kul att göra affärer, men nu är den bästa känslan stunden då vi signar en rekrytering, eller då jag ringer en konsult och säger att den har fått ett uppdrag. Jag har faktiskt en guldpenna som jag använder då vi signar kontrakt på B3 Effekt. Det ska vara högtidligt. Det är en stor stund!

Vad är det bästa med att arbeta inom IT och tech?
— Att vi ständigt måste förändra och förflytta oss, och att kunna bidra till denna förändring. B3 Effekt och B3s område för offentlig sektor är bra exempel på där it och tech kan göra väldigt mycket för individen. Digitalisering är en så väsentlig del i samhällets infrastruktur idag. Utan tekniken hade vi inte kunnat bekämpa Covid-19 till exempel.

Visste du vad du ville du bli när du var liten?
— Nej, men mina föräldrar tyckte att jag skulle bli ingenjör eller läkare. På Sri Lanka där jag kommer ifrån finns det bara de två jobben att välja på. När vi flyttade till Sverige 1989 var jag fem år, 1992 hade jag en KTH-broschyr i mitt barnrum. Men jag kom att välja andra vägar.

Har du varit med om några händelser i jobbet som blev som de blev på grund av att du är kvinna?
— Ja! Först tror folk att det är en tant de ska träffa då de har ett möte bokat med mig, för att jag heter Siv. När de sedan träffar mig och ser att jag ung, utländsk och slutligen att jag pratar utan brytning. Då blir allt superförvirrat. Jag älskar dessutom blingbling och kläder, vilket tar oss till frågan om man kan vara snygg och smart? Kan man dessutom vara vara ung, kvinna och smart? Detta är en diskussion om fördomar såklart. Jag ser det som att jag är del av att ge folk en aha-upplevelse och få syn på sina egna föreställningar. Och det är okej för mig.

Vilken strategi tror du behövs till för att locka fler kvinnor till IT-branschen?
— Att det är mindre stereotypt idag kring vad killar och tjejer tillåts göra kommer hjälpa branschen att bli mer jämställd. Idag är det är mindre “du kan inte göra detta för att du är kvinna”, så jag tror att kommande generationer har bättre förutsättningar för jämställdhet jämfört med oss. Idag väljer många företag att anställa tjejer och kvinnor, tyvärr inte alltid för att de är förankrade kring detta i sin värdegrund, utan för att de måste. Bra eller ej, om det bidrar till förändring är det i alla fall ett steg i rätt riktning.

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!