Intervju med Klaudia Wybraniec

Bli kontaktadarrowIcon
INTERVJU
__

”Inkludering är något som berör alla”

På söndag är det Pink Programming Digital Sunday med B3 Consulting Group som värd. Möt B3s medarbetare Klaudia Wybraniec och läs om hur hon kom i kontakt med Pink Programming samt hennes tankar kring engagemang för en jämställd IT-bransch.

Vad händer på söndag?
— Pink Programming Sundays är workshop-events för personer som identifierar sig som kvinnor eller ickebinära, och som har ett intresse för programmering. På söndag den 28 mars kommer B3 tillsammans med Pink Programming, att hålla i en workshop tillsammans med Jenny Dybedahl, konsult på B3. Jenny kommer visa ett programmeringsproblem och gå igenom fem olika programmeringsspråk för att lösa problemet. Syftet är att deltagarna ska få förståelse för hur man kan använda olika programmeringsspråk för att lösa samma problem. Dessutom deltar jag, tillsammans med min kollega Malin Schröder, i ett panelsamtal där vi berättar om hur det är att vara konsult på B3.

Vad är Pink Programming?
— Pink Programming är en organisation som uppmuntrar personer som identifierar sig som kvinnor och ickebinära att få upp ögonen för programmering och erbjuder ett sammanhang där man får träffa personer med liknande intresse. Målet med verksamheten är att fler inom denna grupp ska börja programmera.

Hur kom du i kontakt med Pink Programming?
— När jag pluggade systemvetenskap 2016, såg jag ett programmeringsevent för tjejer. Jag kände att jag ville vara i ett sammanhang där jag kunde träffa fler tjejer med samma intresse som jag, så jag gick på ett första event och efter det har det blivit många fler. När jag själv blev mer bekväm med programmering ville jag gärna ge något tillbaka och var volontär på ett antal event. Det gav mig chansen att hjälpa andra att få lära sig mer och dessutom fick jag utvecklas själv.

Vad gör du på B3 och hur kom du i kontakt med bolaget?
— Jag jobbar som operativ managementkonsult på B3 Financial Consulting. Jag fastnade för B3 när jag såg certifieringen “Great Place to Work” eftersom jag letade efter en arbetsplats som värderar work-life balance. Det är viktigt för mig att få tid till att träffa mina vänner och engagera mig i annat utanför arbetet också. Jag vill jobba på ett ställe som B3 där vi på riktigt uppmuntras till balans mellan arbete och privatliv och där det är möjligt att ha fritid utanför jobbet. Jag är exempelvis engagerad i FNs ungdomssektion i Stockholm.

Vad är det bästa med att vara engagerad i Pink Programming?
— Det är att jag får träffa dessa fantastiska, kompetenta och ambitiösa människor. Det är inspirerande att det är så unga personer som kommer och spenderar en ledig söndag för att de är nyfikna på att lära sig. Vissa av de som kommer har aldrig sett en rad kod tidigare, men deras hunger efter kunskap är så stark att de väljer att komma på dessa event ändå. En annan sak som jag tycker är underbar är när mammor kommer med sina barn, får programmera och lära sig tillsammans och hittar ett gemensamt intresse. Det händer ganska ofta och är så häftigt att få se.

Varför är det viktigt att B3 engagerar sig i Pink Programming?
— Det är viktigt att alla engagerar sig i initiativ som Pink Programming men också kring jämställdhet och inkludering i stort. Detta är inte bara en grupps ansvar. Vi behöver få in fler personer och definitivt fler kvinnor till branschen, det finns ett extremt behov. Om inte fler engagerar sig, kommer vi inte lyckas med detta. Jag tycker att det är ett samhällsansvar att bidra till att lösa bristen på kvinnliga programmerare. B3 är ett av alla bolag som behöver fler programmerare, då är det helt rätt att också investera för att hitta lösningar som skapar förändring.

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!