Intervju med B3s Maria Alexandersson

Bli kontaktadarrowIcon
INTERVJU 25 FEB 2019
__

”Att hantera olikheter och ständiga förändringar är projektledarens största utmaningar”

Frihet, variation och i framkant. När Maria Alexandersson ska beskriva konsultrollen med tre ord är det dessa ord hon sätter främst. Maria jobbar sedan början av 2018 inom B3 Ledning och stöttar företag med projektledning av större IT-projekt. Hon brinner för sitt arbete och uppskattar möjligheten att som konsult kunna jobba inom olika företag och branscher.

Konsult eller anställd på en fast tjänst? Maria har testat på båda delar. Med en examen i data och systemvetenskap som grund har hon tidigare bland annat arbetat som IT-konsult inom finansbranschen och även som anställd inom olika befattningar. Till B3 kom hon i början av 2018 och idag är Maria projektledare för större IT-projekt inom logistik.

– Fast egentligen är jag lite tveksam till att tala om projekt som klassiska ”projekt” i en tid när allt är så föränderligt. Idag är det få projekt som drivs från start till mål med en tydlig uppdragsbeskrivning. Ändringar och omprioriteringar sker hela tiden så det gäller att hänga med och anpassa sig efter omständigheterna. Rollen som projektledare har därmed också förändrats mycket med tiden och kräver idag ett stort mått av flexibilitet. Det är såklart svårt ibland, men också det som gör jobbet så roligt och spännande, berättar Maria.

Jobbet som konsult blir aldrig tråkigt. Tvärtom, det är alltid något spännande som händer och jag får hela tiden lära mig nya saker. Friheten att själv kunna påverka min beläggning och planera min tid är också mycket värdefull för mig.

__
MARIA ALEXANDERSSON, PROJEKTLEDARE, B3 LEDNING

Maria valde B3 av flera skäl, dels värdesätter hon satsningen på många sociala aktiviteter, dels uppskattar hon möjligheten till vidareutbildningar och ny kompetens genom B3 Academy. Maria är också positiv till B3s lönemodell som ger ett stort mått av valfrihet.

– B3 har ett helhetstänk som jag gillar med satsningar på wellness, möjligheter att gå utbildningar och delta i olika träffar. Vi har kul tillsammans! Även om jag är själv i rollen som konsult är jag aldrig ensam med B3 som arbetsgivare. Dessutom har jag på B3 en garantilön om jag skulle stå mellan uppdrag, samt ett stort nätverk av alla mina kompetenta kollegor.

Högt tempo, många möten och agila arbetsmetoder som driver ständiga förändringar. Rollen som projektledare bjuder sällan på några lugna stunder, men den största utmaningen enligt Maria är oftast att få personer att samarbeta på bästa sätt.

– Att få alla att gå åt samma håll är oftast det svåraste i stora projekt. Olika kulturer sätter spår på hur vi agerar och tar oss an uppgifter. Det skapar dynamik och mångsidighet men ställer också krav på mig som projektledare att ha en förståelse för olikheter. Man kan exempelvis tänka sig att vi nordbor skulle vara lika i vårt agerande, men svenskarnas arbetssätt skiljer sig en hel del från danskarnas. Det är kreativt och roligt, men också utmanande ibland.

Det finns så mycket vi kan förändra med smart teknik och det är en viktig hållbarhetsfråga för framtiden att hushålla med resurser. Dessutom är det roligt.

__
MARIA ALEXANDERSSON, PROJEKTLEDARE, B3 LEDNING

Som den projektledare inom IT som Maria är, så är intresset för ny teknik givetvis mycket stort. Hon brinner för smarta tekniska lösningar och att effektivisera hemmet med ny teknik. Med en app håller hon koll på energiförbrukningen hemma i realtid och hon släcker lampor direkt när hon lämnar ett rum genom att prata med Google Home.

– Det finns så mycket vi kan förändra med smart teknik och det är en viktig hållbarhetsfråga för framtiden att hushålla med resurser. Dessutom är det roligt.

Maria har också ett stort intresse för AI, digitalisering och Internet of Things, områden hon tror kommer utvecklas mycket starkt framöver.

– Det finns mycket att göra på företagens digitaliseringsresor och utvecklingen går fort. Jag ser fram emot att fortsätta utvecklas i min roll som projektledare och att tillsammans med B3 få möjlighet att stötta flera företag och organisationer på olika utvecklingsresor framöver.

BAKGRUND
__

Namn: Maria Alexandersson
Jobbar på: B3 Ledning sedan januari 2018
Utbildning: Data och Systemvetenskap vid Stockholms universitet.
Intressen: Påta i trädgården på landstället och att resa.

Nyfiken på B3? Kontakta oss!